CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »


Counters
sukosensei

STPM SEMAKIN HAMPIR HARAP ANDA BERSEDIA SAYA AKAN PAPARKAN TAJUK PENTING DAN SPOT QUESTION NEXT WEEK ..GAMBATTE KU DASAI JA NE
sukosensei

STPM SEMAKIN HAMPIR GAMBATTE KUDASAI

Wednesday, October 14, 2009

JELASKAN TAKTIK DAN STRATEGI PEPERANGAN YANG DISARANKAN OLEH SUN TZU DALAM BUKU ‘ SENI PEPERANGAN ‘( ART OF WAR ).Soalan 1 :
A. PENGENALAN.

1. Latarbelakang Sun Tzu.

1.1 Berkhidmat sebagai panglima tentera bagi kerajaan Wu dan memimpin pasukan tentera bagi menewaskan negeri Chu dan Ying..
1.2 Menghasilkan sebuah buku berjudul seni peperangan yang dianggap buku ketenteraan yang tertua dan terbaik.
1.3 Buku Seni Peperangan mengandungi 6000 patah perkataan dalam 13 bab mengemukakan 13 taktik dan strategi peperangan yang harus diketahui oleh panglima tentera.
1.4 Taktik dan strategi yang disarankan oleh Sun Tzu mempengaruhi pemerintah di negara China untuk meluaskan kuasa dan mengukuhkan kedudukan politik mereka.
2. Idea ini mempengaruhi para pemerintah dan pemimpin di China ketika itu.
3. pada zaman sekarang idea ini digunakan untuk tujuan perniagaan.Born c. 544 BC (traditional)
Died c. 496 BC (traditional)
Occupation Military commander
Ethnicity Chinese
Writing period 722–481 BC or 476–221 BC (disputed)
Subjects Military strategy
Notable work(s) The Art of War

un Tzu[1] is traditionally believed to have authored The Art of War, an influential ancient Chinese book on military strategy considered to be a prime example of Taoist thinking. Sun has had a significant impact on Chinese and Asian history and culture, both as an author of The Art of War and through legend. During the 19th and 20th centuries, Sun's The Art of War grew in popularity and saw practical use in Western society, and his work has continued to influence both Asian and Western culture and politics.

Historians have questioned whether or not Sun was an authentic historical figure. Traditional accounts place him in the Spring and Autumn Period of China (722–481 BC) as a heroic general of the King of Wu who lived c. 544—496 BC. Scholars accepting his historicity place his supposed writing The Art of War in the Warring States Period (476–221 BC), based on the descriptions of warfare in the text. Traditional accounts state that his descendant, Sun Bin, also wrote a master treatise on military tactics.

ISI – ISI PENTING 10 isi x 2 markah

13 taktik dan strategi peperangan yang dikemukakan oleh Sun Tzu dalam buku Seni Peperangan :

1. Anggaran.
i. merujuk kepada kajian teliti oleh pemerintah sebelum melancarkan peperangan kerana ia melbatkan nyawa dan masa depan negara


2. Melancarkan peperangan.
i. panglima tentera harus memastikan kemenangan dicapai dalam masa yang singkat peperangan yang berpanjangan harus dielakkan kerana tidak mendatangkan sebarabg faedah, melemahkan semangat askar serta memakan kos yang tinggi.

3. Strategi menyerang.
i. seseorang panglima perang harus mengatur strategi untuk menawan musuh tanpa peperangan yang berlarutan. Strategi yang terbaik ialah menewaskan musuh tanpa kekerasan4. Taktik penempatan.
i. taktik penempatan yang baik ialah apabila dapat memilih lokasi yang paling baik untuk menempatkan tentera dan harus dirahsiakan dari pihak musuh. Seseorang bpanglima tentera yang baik mampu mengubahsuai taktiknya bersaskan tindak tanduk musuh.

5. Mobilisasi tentera.
i. Sun Tzu menyarankan agar pasukan tentera sentiasa mengawasi gerak geri musuh. Khemah tentera harus dibina di tempat yang tinggi dan menghadap matahari. Serangan dengan mendaki gunung harus dielakkan.6. Kelemahan dan kekuatan.
- kesudahan sesuatu peperangan dapat ditentukan jika seseorang panglima tentera dapat menggunakan kelebihan yang ada pada tenteranya dengan paling berkesan. Contohnya, pasukan tentera yang tiba lebih awal mempunyai persediaan yang lebih berbanding pasukan tentera yang lewat.

7. Menjalankan muslihat.
i. Sun Tzu menegaskan apabila menghadapi musuh yang lebih kuat, tipu muslihat adalah taktik terbaik yang boleh digunakan.

8. Sembilan pemboleh ubah.
i. Sun Tzu menyenaraikan sembilan keadaan yang boleh dihadapi atau wujud dalam peperangan dan bagi setiapa keadaan atau situasi tersebut tindakan yang berbeza harus dilakukan.

9. Situasi dan keadaan.
i. jika digunakan sebaik mungkin ia memainkan peranan yang penting. Sun Tzu berpendapat bilangan anggota tentera tidak semestinya menetukan kemenangan atau kekalahan. Apa yang lebih penting ialah adalah cara panglima tentera mengagihkan tenteranya.

10. Mengenali bentuk muka bumi.
i. Sun Tzu telah mengenalpasti enam jenis bentuk muka bumi antaranya ialah yang mudah dilalui, tempat yang sukar dilalui dan menyebabkan kelewatan, tempat yang sempit tempat yang tinngi dan jauh daripada musuh

11. Iklim atau cuaca.
i. keadaan berperang amat digalakkan pada musim panas dan kering serta berangin.12. Serangan menggunakan api.
i. elakkan menggunakan api dalam peperangan kecuali jika terdesak kerana kemusnahan yang berlaku adalah sangat buruk. Penggunaan api dicadangkan ialah membakar peralatan, membakar gudang senjata, membakar saluran makanan dan membakar tentera musuh.

13. Menggunakan pengintip.
i. menurut Sun Tzu, panglima tentera yang baik mampu memperoleh kejayaan kerana telah mengumpul maklumat yang cukup tentang musuh melalui pengintipan. Sun Tzu telah mengkelaskan pengintip kepada lima jenis :
a. pengintip tempatan – penduduk negeri musuh
b. pengintip dalaman – terdiri daripada pegawai – pegawai musuh
c. pengintip kedua – dua pihak – pengintip yang dihantar oleh musuh digunakan untuk mendapat maklumat tentang pihak musuh.
d. Pengintip maut .B. KESIMPULAN ( 1 markah ):

Jelaslah bahawa buku yang dihasilkan oleh Sun Tzu mengandungi banyak maklumat tentang strategi peperangan. Malah banyak idea yang dikemukakan oleh Sun Tzu mempengaruhi pemimpin tentera Barat seperti Napoleon Bonaparte dan tentera Nazi Jerman. Idea – idea ini juga dikaji oleh pakar –pakar ketenteraan China, Korea dan Jepun. Maklumat yang terkandung dalam karya ini amat berharga. Karya ini banyak mengutarakan pertalian di antara pertimbangan dari segi politik serta polisi ketenteraan dan telah menjadi panduan kepada ahli politik dan ahli perniagaan sehingga sekarang.

BAB 1 TAMADUN ISLAM

MAKSUD JAHILIAH

Masyarakat arab jahiliah hanya jahil dari segi agama dan kepercayaan PANDANGAN AL - QURAAN Surah – Suarah Yang Menceritakan Tentang Jahiliah:- Surah Al – Hijr Ayat 25. Surah Al – Rum Ayat 20 Al – Quraan Merumuskan Tiada Nabi. Tiada Mempunyai Peradaban. Tidak Berakhlak. Tidak Boleh Membaca & Menulis. BiLA Mula ? Dengan Keruntuhan Zaman Jahiliah Bermula Empangan Maarib Hingga Turunnya Al - Quraan CIRI – CIRI JAHILIAH “ AGAMA : Wathani Majusi. Yahudi. Nasrani.Hunafa. Animisme

Faktor perkembangan agama Pengaruh asing melalui:- hubungan perdagangan. kegiatan diplomatik. kegiatan aktiviti agama. Pengaruh kuasa asing. kuasa rom ( nasrani ) kuasa parsi. ( majusi )

AGAMA MAJUSI Punca Berlakunya: Umar Bin Luai. Sikap Mengagongkan Kaabah. Hajar Al – Aswad. Berhala Diperbuat Daripada Batu.Emas,Perak,Makanan.

Berhala – Berhala Yang Terdapat Di Kota Makkah. Al – Latt.Al – Manat.Al – Uzza.Al – Manar Hubal. Makkah Pusat Agama Berhala. Musin Haji, Ada Kegiatan Jual Beli Berhala Di Pasar Ukaz. Ada 360 Jenis Berhala Di Kaabah. Berasal dari parsi. Api lambang agama ini. Tiada nabi & rasul. Mengikut nabi – nabi palsu.

3 mazhab:- Kayumarthian Zarwaniyah. Zaradustiyah Banyak di anuti di :- yaman. oman bahrin. Mereka memuja api. Mempercayaai roh. Roh. Penunggu. Kuasa ghaib. Menyembah matahari. Menyembah cakrawala. Kepercayaan karut & tahyul

ANIMISME Mempercayaai roh. Roh. Penunggu. Kuasa ghaib. Menyembah matahari. Menyembah cakrawala. Kepercayaan karut & tahyul

AGAMA YAHUDI • Dibawa oleh nabi musa. • Kitab taurat. • Kaum bani israiel. • Mengubah kitab suci taurat. • Yusuf dhu nuwas – pemerintah kerajaan himyar.

AGAMA NASRANI • Dibawa oleh nabi isa. • Kitab injil. • Bani israil – penganut utama. • Ubah suai. • Ahl – kitab – penganut tulen. • Disebarkan ke sta melalui oleh penduduk ghasan dan hirrah

SOSIAL

2 jenis masyarakat arab arab hadari ( (bandar ). arab badwi ( luar bandar )

Semangat assabiyyah. Sistem kabilah. Sering berperang. Tawanan menjadi hamba. Berpuak – puak Hidup secara berkelompok atau bersendirian. Mengamalkan sistem kabilah. Tujuan mereka sering berperang: Mendapatkan makanan & air. Dendam. Meluaskan pengaruh. Perselisihan faham

2 GOLONGAN :- Badwi. Hadari. Semangat assabiyyah. Sistem kabilah. Sering berperang sesama sendiri. Tawanan dijadikan hamba.

Wanita golongan paling hina Hanya alat memuaskan nafsu. Sanggup membunuh bayi perempuan. Berkahwin tanpa had & batasan. Hamba – golong paling hina. Corak kehidupan yang bertentangan dengan tamadun

EKONOMI : • Keruntuhan empangan maarib. • Pendudk di selatan sta berhijrah ke utara. • Perdagangan. • Rompakan. Mengenakan ‘riba’ • Bentuk penindasan. • Kegiatan penternakan - badwi

ILMU PENGETAHUAN : • Tidak mempunyai ilmu. • Tidak mewarisi kegemilangan imu kerajaan saba. • Penyebaran ilmu yang terbatas. • Hanya 17 orang yang celik huruf. • Buta huruf begitu meluas. • Tumpukan bidang hafalan & ingatan. • Mahir dalam bidang syair & khutbah. • Tidak tahu membaca & menulis. • Perubahan berlaku selepas kehadiran islam & nabi muhammad. • Sinar baru selepas kedatangan islam.

RUMUSAN :

Kehidupan masyarakatarab jahiliah bercirikan unsur gasar yang berlawanan denga ketamadunan namun kedatangan islam membawa sinar baru dalam kehidupan mereka.

LATIHAN

Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s.a.w. di Madinah.

A. Pengenalan

1. Zaman jahiliah merujuk kepada masyarakat di Semenanjung Tanah Arab. Mereka hidup dalam zaman kegelapan tanpa berpandukan ajaran wahyu dan mengamalkan nilai akhlak yang buruk. Zaman ini berlaku 300 tahun sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. iaitu bermula daripada kejatuhan empangan Maarib sehingga kedatangan Islam.

2. Nabi Muhammad dan orang Islam telah berhijrah ke Madinah pada 622 M. Di Madinah Nabi Muhammad telah dilantik sebagai ketua negara dan mengasaskan pemerintahan negara Islam yang pertama.

3. Kedatangan agama Islam telah membawa perubahan yang besar ke atas masyarakat Arab terutama masyarakat di Madinah.

TAMADUN ISLAM

TAMADUN ISLAM

HANTAR TUGASAN ANDA

name:
email:

SOALAN 1 MAKSUD JAHILIAH:
jahil dari segi agama
Quraan Merumuskan Tiada Nabi
Keruntuhan Zaman Jahiliah Bermula Empangan Maarib Hingga Turunnya Al - Quraan

other comments:

KELAS KOMPUTER DI CITY CYBER RM120.00 MS OFFICE BASIC

CITY CYBER : PUSAT MAKLUMAT ANDA

WE SELL LAPTOP AND DESKTOP PC & UPGRADE COMPUTER